Ekstra Sunt Falafel

Falfel er vegetarmat, små boller av kikerter og krydder, og vanlig i Midt-Østen.

Falafel => kikertboller

Jeg har tatt originalen versjonen og har gjort dem sunnere ved å tilsette ekstra grønnsaker og uten olje.


Ingredienser

200 g tør kikerter eller kikkerter på boks (1 boks 400 g)
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ts malt spisskummen
1 ts chilipulver eller chiliflak
1 ts gurkemeie
2 ss havremel
0,5 dl hakket frisk persille
0,5 dl hakket, frisk koriander
1 ts salt (cirka)
1/2 cup blomkål ris (finhakkede blomkål)
1/2 ts kvernet pepper
2 ts sesam frø
1/2 kopp revet gulrot
1 egg

Tahinidipp:
2 ss tahini (pasta av sesamfrø)
2 ss sitronsaft
1,5 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts spisskummen
1/4 ts salt

Slik gjør du det

Jeg lagde Falafel av tørkede kikerter som har vært bløtlagt i rikelig med vann over natten. Det gir bollene en fastere konsistens.

Når vi bruker kokte kikerter, får bollene en myk konsistens. Da må de behandles forsiktig.

1a. Med tørre kikerter:
Bløt kikerter med vann over natten. Hell vannet, skyll kikertene i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene.

1b. Med kikerter i vann:
Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.

  1. Kjør kikertene i en kjøkkenmaskin sammen med løk og hvitløk. Tilsett mel, spisskummen, korianderfrø, chili og kardemomme. Kjør til alt er godt blandet. Tilsett urter, og kjør blandingen litt til. Smak til med salt og kvernet pepper.

  2. Form «farsen» til valnøttstore boller og ta bollene i kjøleskapet i 15 min.

  3. Varm opp ovn til 215 degC.

  4. Ta boller ut av kjøleskapet og legg de i en bakebrett med bakepapir og bake de i 20 min eller til de er brune.

  5. Server gjerne med Yoghurt- og tahinidipp eller tzatziki.

  6. Til å lage tahinidip bland godt alle ingrediensene.

Ha en sunn dag.

Tasty & Healthy by Lucy